Όταν το περιβάλλον ασθενεί, τότε εκδικείται…

Η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση τα τελευταία 150 χρόνια έχει υπάρξει καθοριστική για το περιβάλλον. Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλουν στην εκπομπή μεθανίου, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, προκαλώντας σοβαρές κλιματικές αλλαγές.

Ποιες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Ήδη παρατηρούνται σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τη 4η Έκθεση αξιολόγησης της IPCC, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα αποθέματα νερού που είναι αποθηκευμένα στους παγετώνες και στις χιονισμένες περιοχές θα μειωθούν προκαλώντας ελλείψεις νερού σε περισσότερο από 1 δις ανθρώπους.

 Επιπλέον το 20% με 30% όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη θα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και κυρίως σε ξηρές και τροπικές περιοχές, ακόμα και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας της τάξης των 1°C – 2°C, αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λιμών.

Μετά το 2080 πολλά εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από πλημμύρες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο με περιορισμένες ικανότητες προσαρμογής.

Είναι σαφές πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δε σημαίνει απαραίτητα πιο ζεστό κλίμα για όλους, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Το αποτέλεσμα; Άλλες περιοχές θα είναι πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες, ενώ ανάλογα θα επηρεαστούν και τα επίπεδα υγρασίας του πλανήτη –άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας, άλλοτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης.e66c8f0484c38247e40a82d4b493f71b.jpg

Πηγή: WWF ΕΛΛΑΣ

Επιπτώσεις για τη Κύπρο:

Η ραγδαία κλιματική αλλαγή που παρατηρείτε σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη Κύπρο, σύμφωνα με το τις διεργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Προσαρμογή στο Κλίμα», που διοργανώθηκε το 2014.

Πολλοί τομείς της οικονομίας εξαρτώνται άμεσα από της κλιματικές συνθήκες και βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η γεωργία, η δασοκομία, ο θερινός και χειμερινός τουρισμός, οι υπηρεσίες υγείας και η αλιεία.

Επιπλέον οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν συνέπειες στη διαθεσιμότητα βασικών φυσικών πόρων (νερό, έδαφος) με αποτέλεσμα να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής στη Κύπρο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να αυξηθούν κατά τις επόμενες δεκαετίες λόγω των ιστορικών και σημερινών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s