21 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του φυλετικού ρατσισμού

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του.  Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο» .

Nelson Mandela.

Η 21η Μαρτίου, καθιερώθηκε πως θα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανθρωπότητα καθιερώνει ανάλογες μέρες, μετά από μια τραγική και ματωμένη ιστορία.

Η πρωτοβουλία αυτή, πάρθηκε τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1966, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση τραγικού συμβάντος το 1960, το οποίο είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Ο ΟΗΕ, μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας αλλά και της μισαλλοδοξίας.

Ποιο είναι το τραγικό συμβάν πίσω από αυτή την ημερομηνία ;

Sharpeville_massacre

Στις 21 Μαρτίου του 1960, χιλιάδες έγχρωμοι διαδήλωναν ζητώντας ίσα δικαιώματα στη Νότια Αφρική του Απαρχάιντ ( = πολιτική των λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος, βάσει φυλετικών κριτηρίων).

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ. Οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να σηκώσουν τα όπλα και να ανοίξουν πυρ προς το άοπλο πλήθος. Συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και πολλά παιδιά.

Έξι χρόνια μετά τη σφαγή, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

ratsismos63_916524943

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s