Ακτιβισμός: Τι στ’ αλήθεια κρύβει αυτή η έννοια;

Ακτιβισμός… Τι στ’ αλήθεια κρύβει αυτή η έννοια; Πότε κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ακτιβιστής και για ποιους λόγους θεωρείται σημαντικός ο ρόλος του στην ευρύτερη κοινωνία;

Ο ακτιβισμός ως έννοια, ανήκει γενικά στη ρεαλιστική σκέψη και στον εθελοντισμό. Με τον όρο αυτό δηλώνεται χαρακτηριστικά, όχι τόσο η θεωρητική αντίληψη του ανθρώπου για τον κόσμο γύρω του, όσο η θέλησή του να τον διαμορφώσει ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες και την ανάλογη δράση του.

Ακτιβιστής μπορεί να θεωρηθεί ο κάθε ένας από εμάς: μαθητές, απλοί κάτοικοι, συνδικαλιστές, περιβαλλοντολόγοι, λεσβίες και ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές. Όλοι μπορούν να δράσουν μέσα από διάφορες μη-κυβερνητικές οργανώσεις, σε πολιτικά κόμματα ή ομάδες λόμπι, τοπικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται για την αλλαγή που αυτό-προσδιορίζονται ως ακτιβιστές.

Ένα πρόσωπο που μιλάει στον χώρο εργασίας του σχετικά με μη ασφαλείς πρακτικές, ή ακόμη και κάποιος που αρνείται να αγοράσει ένα εισιτήριο του λεωφορείου ως προσωπική διαμαρτυρία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, μπορεί να μην θεωρεί τον εαυτό τους ως ακτιβιστή, αλλά οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πολιτικός «ακτιβισμός». O ακτιβισμός περιλαμβάνει διάφορες  θετικές και θαρραλέες ενέργειες, απλών ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή που ξεπερνούν τα στερεότυπα μιας κοινωνίας.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s